Sörbygden och närområdet

Sörbygden är en del av det natursköna Ångermanland. Tillhör Örnsköldsvik kommun, där byarna som ingår i begreppet Sörbygden, tillhör den södra delen av kommunen. 

Delar av området tillhör Höga Kusten, som utmärker sig för den högsta landhöjningen i Sverige.  Sedan den senaste istiden är landhöjningen nästan 300 meter. Det ger ett säreget landskap med bland annat höga klippor. Även området närmast kusten präglas av landhöjningen, som kännetecknas av den kuperade terrängen.

Det finns ett flertal vattendrag i form av sjöar och åar, med stora möjligheter till rekreation i form av bl.a. fiske och bad.
 

Trysunda
Trysunda

I en av sjöarna finns en fin badplats, där det också finns en bastu. Allt tillgängligt för allmänheten och är en del av vår förenings verksamhet.

Områdets skogar gränsar i väster mot Nätra fjällskog. Numera en plats för rekreation, men tidigare fanns där ett flertal fäbodvallar. Några finns fortfarande bevarade och används i friluftslivet såväl sommar som vinter.

I söder gränsar Sörbygden mot den mytomspunna Skuleskogen med dess nationalpark. Där finns vandringsleden Höga Kustenleden och en speciell attraktion efter leden är Slåttdalsskrevan. Det är en c:a 200 meter lång, 30 meter djup och 7 meter bred skreva, som klyver Slåttberget i två delar. 

Slåttdalsskrevan i Skuleskogen
Slåttdalsskrevan i Skuleskogen

Havsområdet i vår närhet, är en del av norra Bottenhavet och en av de mest kända delarna av Höga Kusten. Där finns de populära öarna Trysunda och Ulvön. Den senare förknippas av många med surströmming.  

Det är totalt 14 byar som ingår i Sörbygden (se karta)