Att göra i området

Kusten

Den del av kusten som ligger närmast vårt område, är troligen den mest kända, uppskattade och därmed det område av Höga Kusten med flest besökare. Förutom lokalbefolkningens fritidsbåtar besöks området i första hand av fritidsbåtar från Norr- och Västerbotten samt vårt grannland Finland. Möjligheterna att nästan överallt kunna lägga till med sin fritidsbåt, övernatta i någon av de många natthamnarna och det fina utbudet av gästhamnar, är utmärkande och mycket uppskattat.

Tre öar i vår närhet är särskilt värda ett besök. Alla tre med olika karaktär, vilket ger stora valmöjligheter för besökarna.
 

Mjältön - landets högsta ö.
Toppen av ön ligger 236 meter över havet. Delar av ön är naturreservat. En tradition för många som besöker ön, är att ta med sig en sten och vandra upp till toppen och placera den där. 

Baggviken är en mycket uppskattad lagunformad rund naturhamn. Via ett smalt inlopp kommer man in i den djupa viken. Där finns möjligheter att lägga till vid bryggor eller direkt mot stranden. Under högsäsong rymmer hamnen ett stort antal fritidsbåtar. Det finns även flera andra fina naturhamnar runt Mjältön.  
 

Trysunda – den familjevänliga ön.
Ön är en av skärgårdens vackraste öar och mycket uppskattat utflyktsmål för båtfolk. Trysunda är ett naturreservat och i området finns fina badstränder, gästhamn och klapperstenstrand.

Fiskeläget är ett av de bäst bevarade längs Ångermanlandskusten. På 1830 talet gjordes försök till att bryta malm på ön, men det varade bara under några år. Fortfarande kan man se rester av detta.
 

Ulvön – surströmmingens och turisternas ö
Ulvön är egentligen två öar – norra och södra Ulvön, som skiljs åt av Ulvösundet.  
På vinterhalvåret bor det c:a 40 bofasta på Ulvön. Under sommaren lever ön upp med sommarstugeägare och turister. Då finns det tillgång till bl.a. restauranger, hotell, vandrarhem, stuguthyrning m.m.

Det finns fina gästhamnar och en mängd naturliga natthamnar.
 

Hur man tar sig ut till öarna.
Förutom med fritidsbåt finns det flera möjligheter att besöka öarna.

Året runt trafikerar dagligen m/s Ulvön sträckan Köpmanholmen – Strängön – Trysunda – Ulvön. Sommartid går det dessutom regelbundet turbåt från Ullånger och Docksta till Ulvön.

Båtar och kanoter går också att hyra, så att man kan ta sig ut i den fina skärgården.

fiske

Det finns många fina fiskevatten i Sörbygden och dess omgivningar och en stor del av dessa sköts av Skulesjöns fiskevårdsområde.

Till deras område räknas följande fiskevatten:
Skulesjön: Gädda, Abborre, Röding utsättning
Västansjön, Långnässjön och Björkåbäcksjön: Gädda och Abborre
Ödstjärn: naturlig Öring, Regnbågsutsättning
Näskeån: Havsöring och Öring
Björnsjön: Öring

Kontaktperson: Göran Sellgren 070-322 21 65.

Närheten till havet, ger också stora möjligheter till fiske och för den som vill ha lite ”enklare” fiske finns Put and Take i Näske.

Läs mer om Skulesjöns fiskevårdsområde här >>

Skuleberget och Skuleskogen

Skuleberget och Skuleskogen bjuder på en mängd naturupplevelser. Där finns en välbesökt grotta, linbana, ett flertal vandringsleder och inte minst en fantastisk utsikt.

De olika vandringslederna ger stor valfrihet. Du kan välja mellan familje- och barnvänligt eller mer avancerade leder.

I direkt anslutning till Skuleberget finns Naturum Höga Kusten. Det är ett besökscenter där du kan få tips och information om världsarvet Höga Kusten och Skuleskogens Nationalpark.

Klicka på länkarna för mer information
Fritidsbyn >>
Ferrata >> 
Naturum >>  

Badplatser

Inom vårt område finns den fina badstranden i Bräcke, som ligger 3 km väster om Skule. Badplatsen – Sand – sköts av vår förening och där finns även en vedeldad bastu.

I vår närhet finns dessutom ett antal fina utomhusbad.

  • Kornsjö: Kornsjöstrand, Bjästa
  • Åte: Vid E4, 12 km söder Örnsköldsvik
  • Drömme: Stranden av Drömmesjön, Sidensjö
  • Bergom: Intill vägen i Bergom, nordöst om Bjästa
  • Köpmanholmen: Havsbad

I Örnsköldsvik finns även inomhusbadet Paradiset.

Cykel- & Vandringsleder

Cykelleder
Det passerar en cykelled vid badplatsen i Bräcke. Dessutom finns det många fina cykelleder och vägar lämpliga för cykel.

Se karta över cykelleder här >>

Vandringsleder
Det finns många möjligheterför den som vill vandra inom området och dess närhet.

Mer information om vandringsleder >>

Skidspår

Även vintertid bjuder området på stora möjligheter att komma ut i naturen. Framförallt rekommenderas de många preparerade skidspår, som finns i Nätra Fjällskog.

För den som föredrar elljusspår finns även tillgång till detta i Köpmanholmen.

Läs mer om Skidspår >>

Övrigt

För den som tycker om både promenader och konst, finns det intressanta stråk i Köpmanholmen. Det gäller inte minst den s.k. Herrgårdsparken, som bjuder på intressanta upplevelser för såväl barn som vuxna.